Cultuuredcuatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) is het landelijke programma waarin het onderwijs samen met culturele instellingen (waaronder Theater Sonnevanck) de opdracht hebben gekregen om de kwaliteit van cultuureducatie binnen het basisonderwijs op een hoger plan te brengen.

 

Doelstelling van CMK

Binnen CMK in Enschede werkt Theater Sonnevanck, onder de naam Culturage, samen met een aantal scholen en andere culturele instellingen zoals de Nederlandse Reisopera, Orkest van het Oosten en Rijksmuseum Twenthe. Doelstelling is:

‘Alle kinderen van Enschede ervaren op de basisschool dat zij deel uitmaken van onze cultuur. De leerlingen doen culturele sleutelervaringen op: ervaringen die wezenlijk zijn voor hen, die betekenis voor hen hebben. Ervaringen die hen laten voelen iets te kunnen (competentie), te delen (verbondenheid) en te willen (autonomie).'

 

De vier speerpunten van CMK

  • De ontwikkeling van doorgaande leerlijnen
  • Het vakbekwamer maken van groepsleerkrachten en medewerkers van culturele instellingen
  • De ontwikkeling van gericht aanbod door culturele instellingen op basis van de vraag van de school
  • De ontwikkeling van beoordelingsinstrumenten

 

Theater Sonnevanck en CMK

Theater Sonnevanck richt zich binnen CMK op de deskundigheidsbevordering van de leerkrachten. Dit betekent dat we met de verschillende deelnemende scholen werken aan de manier waarop cultuureducatie in de klas gegeven wordt. We zijn ervan overtuigd dat de leerkracht de aangewezen persoon is om kinderen enthousiast te maken voor cultuur.

Maar hoe geef je theaterles als je zelf geen toneel speelt? Hoe bedenk je een onderwerp voor een toneelstuk? En hoe kun je de kinderen zo begeleiden dat zij boven zichzelf uitstijgen en met succes op het podium staan?

 

Cultuureducatie in de klas

Op verschillende manieren begeleidt Theater Sonnevanck leerkrachten in het geven van cultuureducatie in de klas. Dit kan zijn door workshops voor het hele leerkrachtenteam, individuele begeleiding van de leerkrachten bij het maken van maandsluitingen en projecten waarbij kinderen inspiratie halen uit beeldende kunst en daarmee theater maken. Zo leren de kinderen van hun eigen leerkracht muziektheater te bezoeken, beleven, creëren en waarderen.

In schooljaar 2016-2017 werkt Theater Sonnevanck op elf scholen in Enschede aan CMK, waaronder christelijk en openbaar onderwijs, Dalton, Freinet en het speciaal onderwijs. Met de volgende scholen wordt samengewerkt:

- ODBS Lonneker

- KBS De Windroos

- Freinetschool de Bothoven

- Onderwijscentrum Het Roessingh

- De Huifkar

- CBS Immanuel

- CBS Willem van Oranje

- BS Paus Joannes/Marcellinus

- CBS De Koning

- De Kubus

- CBS Anna van Buren

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Nadieh Graumans-Tigchelaar via 053 - 431 54 00 of mail naar educatie@sonnevanck.nl.

 

Foto header: Jochem Jurgens