Lesmethode: De Betekenis van Theater

Theater Sonnevanck heeft een eigen lesmethode ontwikkeld: De Betekenis van Theater. Deze methode bestaat uit 8 korte lessenseries voor ieder leerjaar van het basisonderwijs. Elke lessenserie gaat in op een sociaal-emotioneel thema dat precies aansluit bij de ontwikkeling van leerlingen in die leeftijdsgroep. Wanneer leerlingen op de basisschool alle lessen uit de methode uitvoeren, werken zij aan de competenties die landelijk geadviseerd worden in de leerlijn drama.

 

Digitale theaterlessen

In de digitale theaterlessen, klaar om af te spelen op het digibord, begeleidt een theaterdocent de leerlingen bij het zelf maken en spelen van een kort theaterstuk over een onderwerp gebaseerd op hun persoonlijke ervaringen. Zo ontwikkelen leerlingen zich op sociaal, cultureel en theatraal gebied. De toegankelijke handleiding biedt praktische tips, waarmee de leerkracht de leerlingen coacht tijdens het maken en repeteren van het toneelstuk, dat ook uitgevoerd kan worden voor publiek.

 

Acht lessenseries

Op dit moment zijn er 8 lessenseries van de lesmethode De Betekenis van Theater:

Groep 1: Speel de sterkste

Groep 2: Speel wat je hoort

Groep 3: Speel wat helpt

Groep 4: Speel wat (niet) mag

Groep 5: Speel wat je durft

Groep 6: Speel wat je voelt

Groep 7/8: Speel wat je denkt

Groep 5/6/7/8: Ontdek Opera (zie onder voor meer informatie)

 

Lessenseries uit De Betekenis van Theater zijn gratis verkrijgbaar voor klassen die een voorstelling van Theater Sonnevanck bezoeken.

 

Ontdek Opera

Samen met de Nederlandse Reisopera werkt Theater Sonnevanck aan opera-educatie voor groep 5, 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. In 3 lessen ontdekken leerlingen wat opera is én hoe je zelf opera kunt maken. Door middel van filmpjes op het digibord en een handleiding voor de leerkrachten werken kleine groepjes leerlingen aan hun eigen opera van 5 minuten. Alle stukjes samen vormen een prachtige opera die voor publiek gespeeld kan worden!

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de leerlijn De Betekenis van Theater of andere educatieve projecten van Theater Sonnevanck contact op met Susan Waanders via 053 - 431 54 00 of mail naar educatie@sonnevanck.nl.

 

Foto header: Edwin Deen