'Jongeren spelen bloederige Macbeth bij Theater Sonnevanck'

Voor de dertien jongeren uit Enschede die meespelen in het koningsdrama Macbeth van Shakespeare door Theater Sonnevanck, is het deze week geen vakantie. Ze repeteren dagelijks met regisseur Marije Gubbels en twee muzikanten.

Door Britt van Uem
Verteller in Macbeth is Valentijn Dankers (14). Hij zit met Ruth Bulsink (15) aan tafel voor de lunch. ‘s Ochtends hebben ze de muziek gerepeteerd, na de pauze begint het acteerspel.

De groep heeft elkaar goed leren kennen, omdat ze intensief met elkaar omgaan de afgelopen paar maanden. Ze repeteren elke zaterdag. De voorstelling is gemaakt in het kader van het Coming of Age-talentontwikkelingsproject van Theater Sonnevanck. Zo’n project doet het jeugdtheater elk jaar.

De spelers zijn in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar en hebben al wel of nog geen toneelervaring. Ze leren tijdens het proces wat er bij het maken van een voorstelling komt kijken. En ze leren veel van elkaar. Ondersteuning is er van onder andere een professionele regisseur Marije Gubbels en muzikanten Jan en Keez Groenteman.

“Het kost veel energie. Thuis ben ik kapot. Voortdurend in beweging zijn, concentratie en veel wachten”, vertelt Valentijn Dankers.

Regisseur Marije Gubbels en Valentijn Dankers tijdens de repetities. © Foto Annina Romita

 

Hij zit sinds zijn zevende al op toneel, maar Shakespeare heeft hij niet eerder gespeeld. Lastig vindt hij het ouderwetse taalgebruik. ”Woorden als het opperste gezag hoor je niemand zeggen ”, zegt Valentijn. “Of geselen met je tong,” vult Ruth aan. Ze had geen idee wat daar mee werd bedoeld.
De tekst is daarom aangepast door Marije Gubbels. Ze heeft woorden aan het stuk toegevoegd als valse bitch of het klote Engelse leger en creep.

Het toneelstuk is voor kinderen vanaf tien jaar. De spelers begrijpen die leeftijdsgrens. Valentijn: “Er zitten bloederige stukken in en enge muziek. Dat geeft een filmische sfeer. Hij vindt het een gruwelijk stuk met een knipoog.”

Ruth speelt in Macbeth meerdere rollen. Ze is onder andere hofdame en Macduff. Ze heeft haar ouders en vrienden niets gezegd over de rollen die ze speelt. Ze vindt het leuk als het stuk voor haar ouders een complete verrassing is.

Valentijn en Ruth hebben ter voorbereiding op het stuk een mini-college over Shakespeare op televisie gezien. Met acteurs Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat. Met ouderwetse Shakespeare zinnen. Leuk om te zien, maar heel anders dan hun eigen versie.

Repetitie Macbeth © Foto Annina Romita

 

Na de pauze springen de acteurs het podium op. Vanmiddag leren ze hoe ze zichzelf moeten wurgen. Dat blijkt nog niet makkelijk en sommigen moeten kokhalzen.

De moraal van het stuk is vriendschap en vertrouwen, vinden de jonge acteurs. Macbeth vertelt het verhaal van de Schotse generaal Macbeth, die de voorspelling krijgt dat hij op een dag koning van Schotland zal worden. Verteerd door ambitie en aangezet door zijn vrouw, doodt Macbeth koning Duncan. Hij wordt een tiranniek heerser, overmand door angst en schuldgevoel.

Steyn Siebum en Aina Palmero Bellers tijdens repetities. © Foto Annina Romita

 

Première

Macbeth speelt op vrijdag 28 april (voorpremière) om 19.30 uur, zaterdag 29 april (première) om 19.30 uur en zondag 30 april (matinee) om 15.00 uur in Theater Sonnevanck.
Kaarten voor de voorstelling zijn te reserveren via kantoor@sonnevanck.nl of (053) 431 54 00.

 

© Foto onder: Annina Romita