Meedoe-concert Broer voor en door 4000 vluchtelingkinderen en basisschoolleerlingen

Al maanden zijn vluchtelingkinderen van asielzoekerscentra in heel Nederland en leerlingen van basisscholen uit Overijssel aan het oefenen voor Broer, het meedoe-concert dat Theater Sonnevanck en Orkest van het Oosten hebben ontwikkeld in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland. Het concert is onderdeel van het project Eigen-Wijs van VluchtelingenWerk, waarin muziekactiviteiten aan kinderen in asielzoekerscentra aangeboden worden, zodat ze hun moeilijkheden even kunnen vergeten. Broer speelt op 8 juni in Kampen, op 13 juni in Deventer en op 15 en 16 juni in Enschede.
Medemuzikant

Broer is een spannend en swingend concert rondom een prachtig verhaal. De muziek van Giuseppe Verdi vormt de muzikale basis. Alles wat normaliter niet gebruikelijk is tijdens een klassiek concert mag nu juist wel; opstaan om een wave te maken, luid klappen, dansen en spreekkoren aanheffen. Zo worden de vluchtelingkinderen en basisschoolleerlingen medemuzikant in dit concert.

 

Het verhaal van Broer

Ketim geeft een verrassingsfeest voor zijn tweelingbroer Raban. Vroeger deden de broers alles samen, maar nu hebben ze elkaar al een lange tijd niet meer gesproken. Het orkest zit klaar en de kinderen zitten in de zaal. Wanneer Raban binnenkomt is hij verbaast. Hij hoopt maar dat zijn broer niks met het feest te maken heeft, want hem wil hij nooit meer zien. Wat is er gebeurd? En worden Ketim en Raban toch nog beste broers?

 

Project Eigen-Wijs

Het project Eigen-Wijs van VluchtelingenWerk Nederland helpt kinderen en jongeren in Nederlandse centrale opvanglocaties om hun zelfvertrouwen te vergroten en grip te krijgen op hun onzekere leven via muziekactiviteiten, voorlichting, een website en het organiseren van spreekuren. Het is voor deze kinderen noodzakelijk om tot rust en op adem te komen en te 'landen' in hun nieuwe omgeving zodat zij zich ontspannen en kunnen voorbereiden op hun verblijf in Nederland.

 

Educatief

Theater Sonnevanck en Orkest van het Oosten hebben bij dit project educatief materiaal ontwikkeld, waardoor het voor alle leerkrachten mogelijk is om dit project uit te voeren. Voor scholen zijn er vijf lessen beschikbaar met filmpjes en voorbeelden van alle liedjes, de dans, body percussie en soundscapes.

 

Speeldata

Broer is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en speelt op 8 juni in Stadsgehoorzaal Kampen, op 13 juni in Deventer Schouwburg en op 15 en 16 juni in Muziekcentrum Enschede. De voorstellingen zijn niet openbaar toegankelijk. Het meedoe-concert Broer is mede mogelijk gemaakt door de Heutink Foundation uit Rijssen. Meer informatie over Broer op www.sonnevanck.nl/voorstelling/broer-8.