Nadieh Graumans-Tigchelaar genomineerd voor AHK Eindwerkprijs

Voor haar masteronderzoek en educatief project is onze educatief medewerker Nadieh Graumans-Tigchelaar genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs 2017 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. We zijn natuurlijk allemaal supertrots op Nadieh!

Nadieh deed onderzoek naar de mogelijkheden tot het nabespreken van theater met kinderen van groep 3/4. Daarnaast ontwikkelde ze een kunsteducatief project over interdisciplinair theater maken in de klas dat door onze theaterdocenten werd uitgevoerd.
Het onderzoek

Nadieh gebruikte in haar onderzoek onder andere een methode uit de beeldende kunst en de filosofie om open gesprekken te voeren met kinderen over hun theaterervaring. Opvallende conclusie is dat de methode uit de beeldende kunst heel geschikt is om te gebruiken in klassen binnen het basisonderwijs. Het voeren van een goed nagesprek met kinderen zorgt ervoor dat zij de mogelijkheid krijgen hun persoonlijke ervaring te formuleren en te delen zonder dat hier een waardeoordeel aan verbonden wordt. Naar aanleiding van het onderzoek van Nadieh gaan we binnen Sonnevanck nog meer nadruk leggen op het voeren van nagesprekken bij onze voorstellingen.

 

Nadieh over haar eindwerk

"Hoewel we, in de kunsteducatie, allemaal geloven dat ook de receptieve kant van kunst voor kinderen belangrijk is om te ervaren, is hier ontzettend weinig onderzoek naar gedaan. Ook in het primair onderwijs wordt voortdurend gevraagd naar kant en klare theaterlessen waar leerkrachten zelf niet over hoeven na te denken en energizers waardoor leerlingen hun concentratie kunnen pakken. Niet naar het ervaren van kunst. Wanneer leerkrachten wel met hun leerlingen naar een voorstelling komen, hoor ik in mijn werk als educatief medewerker vaak vragen als: ‘Hoe bereid ik mijn leerlingen voor op een voorstelling?’, ‘Hoe bespreek ik deze met hen na?’ en ‘Ik moet met leerlingen een presentatie maken. Hoe pak ik dat aan?’

Vanaf de start van mijn opleiding aan de Master Kunsteducatie ben ik bezig geweest met de wijze waarop kinderen theater ervaren. Want is er een manier waarop ik leerkrachten ervan kan overtuigen dat de receptieve ervaring van theater net zo belangrijk is als de actieve ervaring? Tijdens het eerste jaar ben ik hiernaar op zoek gegaan door middel van een literatuuronderzoek. Daaruit bleek dat de rol van de leerkracht, zowel in het aankondigen als in het nabespreken, erg belangrijk is voor de intensivering van een esthetische ervaring bij kinderen die in schoolverband naar het theater gaan. Uit die voorzichtige conclusie zijn de concepten voor het kunsteducatieve project en het empirische onderzoek ontstaan. Samen vormen deze examenonderdelen mijn gehele eindwerk."

 

AHK Eindwerkprijs

De AHK Eindwerkprijs wordt op maandag 27 november 2017 voor de zesde keer uitgereikt. Uit het eindwerk van alle studenten van de Lichting 2017 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten worden vijf studenten genomineerd voor de Eindwerkprijs. Naast een goede beoordeling (minimaal een 8), worden de inzendingen beoordeeld op de verbinding met de buitenwereld en de relevantie van het werk voor de verdere ontwikkeling van het vak. De jury bestaat dit jaar uit Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Dominique Vleeshouwer (co-founder & director Combined Creatives), Aaltje van Zweden (oprichter en bestuurslid Papageno Foundation) en Edwin van Huis (directeur Naturalis).

 

Geen nieuws van ons meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! >> klik hier