Edward Scharenhand bekroond met een Zilveren Krekel!

We zijn ongelooflijk blij, trots en vereerd! De Jeugdtheaterjury van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft vandaag (25 april) bekend gemaakt dat Edward Scharenhand een Zilveren Krekel heeft gewonnen in de categorie 'meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van het seizoen 2017/2018'. Dat betekent dat de voorstelling is genomineerd voor de Gouden Krekel, die op 16 september aanstaande wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

Na Tijl Uilenspiegel in 2014 is dit de tweede Zilveren Krekel die schrijver en regisseur Marije Gubbels ontvangt voor een voorstelling die ze bij ons maakt.
Uit het juryrapport van de VSCD-Jeugdtheaterjury

‘Edward Scharenhand is een fantasievolle bewerking van de film van Tim Burton (1990) en stelt de vraag hoe gastvrij we zijn tegenover mensen die afwijken van wat wij ‘normaal’ vinden? Nemen we ze op, of sturen we ze weg? 

Regisseur en tekstschrijver Marije Gubbels plaatst dit actuele verhaal in een sprookjesachtig kader. De inwoners van het lieflijke dorpje Gul hebben onderling dan wel de mond vol over gastvrijheid maar ze moeten weinig hebben van de in zwart motorpak gestoken Edward met zijn messen en scharen als vingers. En ook wij gaan niet vrijuit. We schrikken telkens van hem als hij plotseling opduikt in het inventieve draaidecor (Morgana Machado Marques). Marcel Osterop laat door zijn stuntelige, naïeve spel de zachtheid van Edward mooi contrasteren met diens harde afschrikwekkende buitenkant. Hij doet ons bijna Johnny Depp vergeten. Weeskind Magdalena (Dorien van Gent) leert van haar goedbedoelende maar stuntelende tante Maria (Juul Vrijdag) dat er meer schepsels liefde verdienen dan alleen haar cavia’s, zalvende dominee Barry en zijn zoon Juda staan voor de harde krachten in de gemeenschap. Een dubbelrol van Freek den Hartogh die ook de fraaie muziek schreef. Er wordt prachtig gezongen en gemusiceerd. Edward Scharenhand, een mooi duister sprookje met scherpe randjes.’

>> Klik hier voor het volledige juryrapport

 

Een prachtcast en crew

We zijn trots op de hele cast en crew! Marije Gubbels, Dorien van Gent, Freek den Hartogh, Marcel Osterop, Juul Vrijdag, Morgana Machado Marques, Afke Manshanden, Jeroen van Terheijden, Koen Kuipers, Desirée van Gelderen, Flora Verbrugge, Leoni Pirenne, Nada Belada, Esther te Brake, Reina de Vries, Daan Jansen en Tjalling Mulder.

 

Zilveren Krekel

Naast Edward Scharenhand, hebben So you think you can stoelendans (6+) van Introdans, Meneertje Meer (3+) van Tg. Winterberg en STIP Theaterproducties en Bloedlink (14+) van NTjong & DOX een Zilveren Krekel ontvangen. Actrice Janne Desmet ontving een Zilveren Krekel voor haar performance in Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten (8+) van Schippers & van Gucht. We feliciteren hen van harte!

De Gouden Krekel is een jaarlijkse prijs voor podiumkunsten voor kinderen en jongeren in Nederland, de belangrijkste prijs in het jeugdtheater. Er bestaan twee Gouden Krekels: voor de meest indrukwekkende productie en voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater. Door het jaar heen reikt de jury Zilveren Krekels uit. De winnaars van de Zilveren Krekel zijn genomineerd voor de Gouden Krekel.

 

Edward Scharenhand

Edward Scharenhand is een familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar en speelde van 26 september t/m 12 november 2017 in de theaters in Nederland. Een zoetzure komedie over goed en kwaad en de dunne grens daartussen, losjes gebaseerd op Tim Burtons’ sprookjesachtige film Edward Scissorhands

>> Meer info over Edward Scharenhand