Princess bekroond met de Zilveren Krekel!

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft bekend gemaakt dat Princess bekroond is met een Zilveren Krekel in de categorie 'meest indrukwekkende jeugdproductie van het seizoen 17/18´!

Daarmee is Princess genomineerd voor de Gouden Krekel, de belangrijkste prijs in het jeugdtheater. We zijn enorm trots op Flora Verbrugge, onze artistiek directeur en regisseur van de voorstelling. En minstens zo trots op de hele cast en crew en onze coproducent Toneelgroep Oostpool.

De Gouden Krekel wordt op 16 september aanstaande uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de ‘Oscaravond’ van het Nederlandse theater.
Het juryrapport

De VSCD-Jeugdtheaterjury over Princess:

"Kan een regisseur alles van je vragen? Ook dat je een scène naakt acteert? Is de regisseur nog wel de baas als je eigen grenzen worden overschreden? Waar stel je paal en perk? Nadja in de voorstelling Princess van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck trekt een grens en weigert. Dan maar geen voorstelling. Aan technicus Tarik de ondankbare taak om het publiek te informeren over het ‘technisch mankement’ waardoor de voorstelling niet door kan gaan. Terwijl er met zijn techniek niks mis is. Princess ontvouwt zich dan als een voorstelling óver een voorstelling. De in allerijl opgeroepen regisseur, de technicus en de actrice nemen in verschillende scenario’s elk de rol van de vrouw op zich, waarbij ze tegen hun eigen morele grenzen aanlopen. Het levert een subtiel spel op over machtsverhoudingen en rolpatronen binnen, maar ook zeker buiten het theater. In de trailer zitten we er bovenop, worden we rechtstreeks aangesproken en ontkomen we niet aan het bepalen van ons eigen standpunt. Princess brengt een zeer actueel thema zo heel dichtbij."

>> Het volledige juryrapport

 

Tweede nominatie 

Met Princess hebben we dit seizoen twee nominaties voor de Gouden Krekel in de wacht gesleept. In de eerste ronde nominaties in april van dit jaar werd Edward Scharenhand genomineerd voor deze belangrijke theaterprijs. Het is het tweede jaar op rij dat we met twee voorstellingen zijn genomineerd voor de Gouden Krekel. In totaal wonnen we de afgelopen zes jaar een Gouden Krekel en acht Zilveren Krekels, een unicum binnen het jeugdtheater.

 

Succes trailervoorstellingen

Sinds 2013 coproduceren we met Toneelgroep Oostpool ieder jaar twee voorstellingen voor de middelbare school: een 12+ en een 14+ voorstelling. Deze voorstellingen spelen in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer die langs middelbare scholen, theaters en festivals reist. Samen wonnen we voor Bromance in 2016 de Gouden Krekel en voor Hard Candy, GTA5, Pretpark en It’s my mouth I can say what I want ontvingen we een Zilveren Krekel.

 

Tweede ronde nominaties

Naast Princess hebben KID van Bog., Het Zuidelijke Toneel en hetpaleis en De onzichtbare man van Theater Artemis in de tweede ronde nominaties een Zilveren Krekel gewonnen in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’. Sarada Sarita Keilman ontving een Zilveren Krekel in de categorie ´meest indrukwekkend podiumprestatie´ voor haar rol als Boze Heks in de voorstelling Grimm van Junior Company/Het National Ballet met ISH Dance Collective, net als het toneelbeeld in De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen van Meneer Monster/CDP Theatre Producers. Op 25 april jl. werden de eerste nominaties bekend gemaakt. Hiermee zijn alle genomineerden voor de Gouden Krekels bekend.

 

Is een vrouw evenveel waard als een man?

Princess is een voorstelling voor publiek vanaf 14 jaar en speelde van 5 maart t/m 8 juni 2018 ruim 100 voorstellingen. In Princess draait het om de vraag: ‘Is een vrouw evenveel waard als een man?’ Meer informatie: https://www.sonnevanck.nl/voorstelling/princess

 

Tekst Tjeerd Posthuma | Regie Flora Verbrugge | Compositie muziek Christoph Mac-Carty en Yonga Sun | Spel Minne Koole, Whitney Sawyer en Olaf Ait Tami | Decor- en lichtontwerp Morgana Machado Marques | Assistent decor en licht Sophie Mooney | Kostuums Sanne Lips | Dramaturgie Timothy de Gilde | Regieassistent Mara Hoek en Francesco Bekkema | Techniek Koen Kuipers en Christian ToonkTrailer Princess