Princess wint prestigieuze Gouden Krekel!

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater op 16 september 2018 heeft de voorstelling Princess de Gouden Krekel gewonnen in de categorie meest indrukwekkende jeugtheaterproductie van het afgelopen theaterseizoen. De 14+ jongerenproductie, een coproductie van ons en Toneelgroep Oostpool, speelde van maart t/m juni 2018 in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer en was voornamelijk te zien op middelbare scholen in Overijssel en Gelderland.
In Princess, geregisseerd door Flora Verbrugge, onze artistiek directeur, draait het om de vraag: Is een vrouw evenveel waard als een man? De jury schreef over de voorstelling: "Kan een regisseur alles van je vragen? Ook dat je naakt acteert? Waar stel je paal en perk? Nadja in de voorstelling Princess trekt de grens en weigert. Dan maar geen voorstelling. Princess ontvouwt zich vervolgens als een voorstelling óver een voorstelling. De in allerijl opgeroepen regisseur, de technicus en de actrice nemen in verschillende scenario's de rol van de vrouw op zich. Waarbij ze tegen hun eigen morele grenzen aanlopen. In de trailer zitten we er bovenop, worden we rechtstreeks aangesproken een ontkomen we niet aan het bepalen van onze eigen standpunt. Princess brengt een zeer actueel thema met zich mee."

 

Theater waar jongeren niet onderuit kunnen 

Regisseur Flora Verbrugge was trots en dankbaar tijdens het in ontvangst nemen van de prijs: "Wat fantastisch om hier te staan. Ik voel een enorme dankbaarheid jegens al die mensen die het beste wat ze in zich hadden hebben willen bijdragen aan deze voorstelling. Ik denk ten eerste aan mijn lieve artistieke partners van Oostpool. Wat een plezier om samen met jullie theater te maken waar jongeren niet onderuit kunnen."

 

Gouden Krekel

De Gouden Krekel is de hoogste onderscheiding in het jeugdtheater. Gedurende het theaterseizoen reikt de jury Zilveren Krekels uit. Deze winnaars vormen de genomineerden voor de Gouden Krekel. In totaal waren zeven voorstellingen genomineerd voor de Gouden Krekel. De voorstelling Edward Scharenhand, tevens door ons geproduceerd, was ook genomineerd voor de Gouden Krekel en won een Zilveren Krekel. 

 

Succes trailervoorstellingen

Sinds 2013 maken wij, in coproductie met Toneelgroep Oostpool uit Arnhem, ieder jaar twee voorstellingen voor jongeren vanaf 12 en vanaf 14 jaar. De voorstellingen worden gespeeld in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer die langs scholen en festivals reist. Sinds de start van onze samenwerking zijn wij met meerdere voorstellingen in de prijzen gevallen. Voor Hard Candy, GTA5, Pretpark en It's my mouth I can say what I want to wonnen we de Zilveren Krekel. In 2016 werd de voorstelling Bromance, geregisseerd door Timothy de Gilde, bekroond met de Gouden Krekel. Met Princess slepen we een tweede Gouden Krekel in de wacht. 

 

Credits Princess

tekst Tjeerd Posthuma | regie Flora Verbrugge | met Olaf Ait Tami, Minne Koole en Whitney Sawyer | muziek Christoph Mac-Carty en Yonga Sun | decor- en lichtontwerp Morgana Machado Marques | assistent decor en licht Sophie Mooney | kostuums Sanne Lips | dramaturgie Timothy de Gilde | regieassistent Mara Hoek en Francesco Bekkema | techniek Koen Kuipers en Christian Toonk

 

Meer informatie over Princess