Podiumkids start online platform ‘Podiumkids Thuis’

Podiumkids Thuis is hét nieuwe online platform waar alle mooie, spannende, ontroerende, avontuurlijke, muzikale en te gekke familievoorstellingen van 16 verschillende jeugdgezelschappen te zien zijn. Dus ga er lekker voor zitten deze kerstvakantie!

Op dit moment kun je 22 voorstellingen on demand bekijken. Er is helaas nog geen Sonnevanck-voorstelling beschikbaar... daar werken we hard aan. Het goede nieuws: ook na de kerstvakantie kun je van Podiumkids Thuis blijven genieten, met regelmatig nieuw theatervoer!
Podiumkids Thuis is een initiatief van Podiumkids, een collectief van 26 gezelschappen die theater-, muziek- en dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Podiumkids wil jeugdtheater onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Sonja Rinkel, projectcoördinator van Podiumkids, ziet het nieuwe online platform als een waardevolle aanvulling. “Met Podiumkids Thuis brengen we kwalitatief jeugdtheater nóg dichter bij mensen thuis en bereiken we juist in deze tijden meer publiek dan we in het theater zouden kunnen. Het feit dat zoveel jeugdgezelschappen bereid zijn hun aanbod te bundelen op één platform is uniek. Dat we nu ook weer in een landelijke lockdown zitten, hadden we niet voorzien, maar maakt de timing nog urgenter.”

 

Versnelling door corona

Bij veel theatergezelschappen is het online aanbod door de steeds veranderende maatregelen rond het corona-virus in een stroomversnelling gekomen. “Ook bij jeugdgezelschappen was men voorheen huiverig voor het delen van registraties of livestreams van voorstellingen. Onze slogan is niet voor niets ‘live is leuker’,” aldus Rinkel. “Maar nu voorstellingen vaak gecanceld worden of met veel minder publiek moeten worden gespeeld, is online een interessante manier om toch een verbinding te maken met publiek. We hopen ook nieuw publiek aan te spreken met dit digitale aanbod. Voor sommige mensen is de drempel naar het theater misschien nog hoog, maar als ze thuis kunnen ervaren dat ze samen met hun kinderen genieten van een voorstelling, staan ze straks misschien wel open voor de live-ervaring.”

 

Groeiend platform

Podiumkids Thuis start vanaf de kerstvakantie met een eerste aanbod van 13 gezelschappen. De voorstellingen worden aangeboden voor een prijs van € 2,99. De komende maanden wordt dit aanbod verder uitgebreid. “Behalve technische uitdagingen merken we ook dat het maken van afspraken over de rechten veel tijd vraagt,” vertelt Rinkel. “Met deze eerste verzameling voorstellingen hebben we een mooi en rijk aanbod voor deze vakantieperiode, zodat gezinnen die nu toch veel meer thuis moeten blijven hiervan kunnen genieten.” De voorstellingen die vanaf 18 december te zien zijn: Niet wiet, wel nel van Hoge Fronten, Jazz duzz en Eet je bord leeg van De Toneelmakerij, Zo plat als de wereld en Falling Dreams van Het Filiaal, Buurman in de Bieb en Buurman op vakantie van Plan -d, De man die alles weet en Oorlog van Theater Artemis, Drie van BonteHond en Maas theater en dans, Gezocht: konijn en Juffenballet van Maas theater en dans, Joris & de Drakentemmers van Het Laagland, Vreemde eend van Sally Dansgezelschap Maastricht en Het Laagland, Beet en Hotel Perdu van Het Houten Huis, Zoek, Mariken, Mismuis en Hou van die hond van Kwatta, De wereld & Ko van STIP Theaterproducties en De gebroeders Leeuwenhart van HNTjong.

De komende maanden zal het aanbod worden aangevuld en ook regelmatig worden ververst. Daarnaast zullen door een aantal afgevaardigden van het collectief acties worden ontwikkeld om specifieke doelgroepen te bereiken voor wie de kosten van een online registratie te hoog zijn. Op deze manier wil Podiumkids haar maatschappelijk effect vergroten. Rinkel: “We gaan pionieren met Podiumkids Thuis en anticiperen op hoe het publiek reageert. Ik heb er vertrouwen in dat het platform een blijvende aanvulling is, ook als we hopelijk van alle corona-maatregelen af zijn. Want hoe meer jeugdtheater, hoe beter.”

 

Over Podiumkids

Podiumkids is een collectief van 26 professionele gezelschappen die theater-, muziek- en dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Podiumkids wil jeugdtheater onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Dat doet ze met de Podiumkids Prijs, maar ook met de website www.podiumkids.nl: de uitagenda voor de hele familie.

De Podiumkids Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK).