Zwijnenstal bekroond met prestigieuze theaterprijs 'Zilveren Krekel'!

De VSCD-Jeugdtheaterjury heeft bekendgemaakt dat Zwijnenstal de Zilveren Krekel heeft gewonnen voor ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’! We zijn enorm vereerd en zo ontzettend trots, helemaal op dit topteam:
 
Marije Gubbels, Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh, Whitney Sawyer, Robbrecht Van Cauwenberghe, Frank Stukker, Thijs Borsten, Dieuweke van Reij, Sanne Oostervink, Tim van 't Hof, Tamar Wessel, Job Gijsbrechts, Flora Verbrugge, Charlotte Ebbers, Christoph Mac-Carty, Wouter Elzinga, Tobias Matton, Stefan Hegteler, Femke van Kuijk en onze coproducent de Nederlandse Reisopera.
 
Dit betekent dat Zwijnenstal genomineerd is voor de Gouden Krekel, de meest prestigieuze prijs die een jeugdtheatervoorstelling kan winnen! De prijs wordt uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater op zaterdag 11 september 2021. Zwijnenstal

Zwijnenstal is geschreven en geregisseerd door Marije Gubbels. Een spannende, humoristische familievoorstelling met livemuziek van Frank Stukker en Robbrecht Van Cauwenberghe en een absolute topcast: Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer. Een voorstelling over macht, recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt.

 

Het juryrapport

De VSCD-Jeugdtheaterjury over Zwijnenstal‘In deze gelaagde familievoorstelling wordt de thematiek van leiderschap en democratie behendig geserveerd in heerlijke hapjes, ondersteund door virtuoos uitgevoerde muziek. Acteurs en musici nemen ons bij de hand en leiden ons blijmoedig en vastberaden door het, bij vlagen ontroerende, verhaal tot waar er geen weg terug is en de vrolijke revolutie van iedereen is ontaard in de dictatuur van een zelfbenoemde happy few. Zwijnenstal houdt de toeschouwer een spiegel voor. Er is geen ontsnappen mogelijk, we moeten met de billen bloot.’

De bekroning van Zwijnenstal betekent de negende Zilveren Krekel voor Theater Sonnevanck in de afgelopen negen jaar, een unicum binnen het Nederlandse jeugdtheater. Met Bromance (2016) en Princess (2018) – beide coproducties met Toneelgroep Oostpool – won Sonnevanck de Gouden Krekel.

 

De Krekels

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater reikt de VSCD de belangrijkste toneelprijzen uit, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor beste mannelijke en beste vrouwelijke hoofdrol. Voor bijzondere prestaties in het jeugdtheater worden de Krekels uitgereikt. Naast Zwijnenstal, zijn ook ‘IK ... eh ik’ van Het Houten Huis & Nordland Visual Theatre en ‘(…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel’ van Theater Artemis i.s.m. Ruhrtriennale en Künstlerhaus Mousonturm bekroond met een Zilveren Krekel. Het zijn de nominaties voor zowel seizoen 2019-2020 als 2020-2021, aangezien er vorig jaar vanwege corona, geen prijzen zijn uitgereikt. Op het Gala van het Nederlands Theater op zaterdag 11 september 2021 wordt bekendgemaakt welke van deze drie voorstellingen de Gouden Krekel wint.

> Alle nominaties

> Meer over ZwijnenstalTrailer Zwijnenstal