Eerste editie Muziektheaterlab Nieuw Geluid van start!

In november gaat de eerste editie van het muziektheaterlab Nieuw Geluid van start! Regisseur Noufri Bachdim gaat samen met poppenmaker Matt Jackson en componist Setareh Nafisi van 15 t/m 26 november 2021 in residentie bij Theater Sonnevanck. Uit de open call begin dit jaar werd het concept van Noufri uit meer dan 50 inzendingen gekozen.

 
Nieuw Geluid

Theater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, KASKO en ArtEZ Muziektheater hebben de handen ineengeslagen in het muziektheaterlaboratorium Nieuw Geluid. Binnen dit lab wordt ruimte gecreëerd om muziektheater als genre te onderzoeken voor een jong publiek. Het biedt plek aan spannende muzikale concepten. Concepten die nog niet van A tot Z zijn uitgewerkt, maar vernieuwend zijn en onderzoek behoeven. Een safe space om te experimenteren en eerste proeves te toetsen aan publiek. Nieuw Geluid is een jaarlijks terugkerend project, de eerste editie vindt plaats in november 2021.

Nieuw Geluid is gericht op niet structureel gesubsidieerde muziektheatermakers met enige ervaring in het werkveld; regisseurs, schrijvers, componisten, muzikanten of anderszins. Makers binnen verschillende disciplines worden aan elkaar gekoppeld tot een artistiek team van drie mensen. In een tweeweekse (betaalde) residentie krijgen zij artistieke begeleiding vanuit De Nieuwe Oost, KASKO en Theater Sonnevanck. Derdejaars studenten van de opleiding ArtEZ Muziektheater staan tot de beschikking als performers en zijn onderdeel van het maakproces; als zangers, acteurs, muzikanten, of welke manier dan ook. Daardoor is het mogelijk om iets te maken met een grotere groep performers.

 

De eerste editie

Noufri en zijn team gaan muziektheater onderzoeken voor een 2+ doelgroep en dit uitwerken tot een eerste proeve, die ook gespeeld gaat worden voor het jonge publiek. De focus van het lab ligt op de vraag waar de grens ligt tussen een levenloos object en een levend wezen. Wat heb je voor de suggestie van leven nodig? Hoe minimaal kan dat zijn? Jonge kinderen zijn van nature animistisch ingesteld, maar wat moet je doen om hun aandacht te vangen? En wat heb je vervolgens nodig om ook hun ouders te betoveren? Ze gaan dit onderzoek aan met de focus op de rol van geluid, muziek en ademhaling. Een beeldend en muzikaal lab over de grens tussen levend en levenloos.

 

Foto v.l.n.r.: Matt Jackson, Setareh Nafisi en Noufri Bachdim