Terug in de tijd

Op deze pagina nemen we je mee terug in de tijd. We beginnen in 1990, het jaar dat Sonnevanck werd opgericht. We voegen iedere donderdag een nieuw stukje toe aan de geschiedenis, zodat we uiteindelijk uitkomen in 2020! Ga je mee op reis?

Bij ieder stukje van onze geschiedenis hebben we een kleine opdracht, een quizje of een puzzel gemaakt. Doe je mee? - Onderaan de pagina vind je de antwoorden op de vragen.

 

1991: Hart

De voorstelling Hart gaat over een rijke oude vrouw, madame Pantalone, en haar dochter Isabella. Isabella is verliefd op een jongen, Ferdinando, maar mevrouw Pantalone vindt hem niet goed genoeg en vooral niet rijk genoeg. Met hulp van het dienstmeisje Nanetta en de knecht Harlequino – die ook verliefd op elkaar zijn - schrijven Isabella en Ferdinando elkaar briefjes. Eén briefje komt per ongeluk bij madame Pantalone terecht.

Het bijzondere aan de voorstelling was dat een aantal personages in de voorstelling gespeeld werden met maskers. Deze maskers waren van leer en werden gemaakt met een oude techniek die vroeger, rond 1600 in Italië, al gebruikt werd. De maskers hoorden bij het traditionele Italiaanse theater.

> VRAAG 1: Weet jij hoe dit type theater wordt genoemd? 

 

 

Het leuke van spelen met een masker is dat je iemand kunt spelen die totaal niet op je lijkt, met een eigen karakter en eigenschappen. De acteur moet ontdekken welk personage in het masker verborgen zit. Dat kun je doen door met het masker op in de spiegel te kijken, maar vooral door te spelen voor publiek, zodat je merkt wat werkt en wat niet. Tijdens de repetities van ‘Hart’ werkten de acteurs samen aan ieder personage met masker. Door om de beurt te spelen, zagen de spelers bij elkaar wie het personage van het masker is, welk karakter hij heeft.

 

Als het lukt om het juiste personage te vinden voelt iedereen in het publiek dat er iets heel bijzonders gebeurt. Opeens staat er dan iemand op het toneel, die al eeuwen lang bestaat, die door duizenden acteurs is gespeeld. Flora Verbrugge zegt over dat moment:

‘Als dat lukt is het heel mooi en vaak heel erg komisch of ontroerend. De acteurs met wie ik de voorstelling Hart maakte, hielden van hun masker alsof het een echt bestaand mens was, voor wie ze heel veel respect hadden, en met wie ze ontzettend veel plezier hadden op het toneel.’

Sonnevanck heeft de maskers nog steeds. Ook staat er op het kantoor van Theater Sonnevanck een groot affiche-bord dat bij de voorstelling Hart hoorde. Het bord is in Omsk gemaakt toen Sonnevanck door Rusland toerde. Het team had ontzettend veel plezier met de mensen van het theater in Omsk. Als aandenken aan die bijzondere vriendschappen hebben de mensen uit Omsk het affiche-bord meegegeven. 

> VRAAG 2: Heb jij enig idee wat er op het bord geschreven staat? Klik op de foto om deze te vergroten

 

1990: De allereerste voorstelling

In 1990 werd Theater Sonnevanck opgericht door Flora Verbrugge. Op de foto zie je een beeld uit haar allereerste Sonnevanck-voorstelling. Aan de kostuums en het type helm kun je zien dat het een voorstelling was die over de tachtigjarige oorlog ging. Ook het wapen dat je rechts op de foto ziet, is typisch voor deze tijd. 

> VRAAG 1: Weet je misschien hoe dit wapen werd genoemd? 

De schilderachtige wolkenlucht en het kapje van het meisje, laten zien dat de voorstelling zich afspeelde in Nederland. Het was een grappig maar ook ontroerend verhaal over een man die als strijder vocht tegen de Spanjaarden in de tachtigjarige oorlog. Zo'n strijder had vroeger een bijnaam, en die naam was ook de titel van de voorstelling. 

> VRAAG 2: Kun jij de titel raden?

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook of Instagram (@theater_sonnevanck). Hopelijk tot ziens in het theater!

 

Antwoorden

1991: Hart

Vraag 1: Commedia dell’arte 

Vraag 2:

Staatstheater de vrije ruimte

In het Orlovsky theater voor kinderen en jongeren, de vrije ruimte, is het jeugdtheater Rosa Sonnevanck uit Nederland op tournee. 

Voorstelling: Hart
start op de 20ste om 20:00, op de 21ste om 19:00, op de 22ste om 11:00 uur
oktober

Voorstelling: Het is geen aap!
22 oktober, start om 19:00 uur

 

1990: De allereerste voorstelling

Vraag 1: Hellebaard

Vraag 2: De Geus