2000: Geld

► 2000: Geld

Geld (8+) was een voorstelling over de vraag: wie ben je als je niks hebt? Het verhaal ging over twee broers. Eerst zijn ze schatrijk, echte verwende jongetjes. Maar hun stokoude moeder vindt het vreselijk dat ze zo lui en gemakzuchtig zijn, zo gewend dat alles vanzelf gaat in hun leventje. Als de moeder voelt dat haar einde nadert, grijpt ze in: ze verbrandt, op het toneel, al haar geld, 26 miljoen. Nu moeten haar zoons zichzelf zien te redden in de wereld... Met bibberende knietjes staan ze daar. Wat moeten de broers nu doen?

 

VRAAG: Wat zou jij doen als al jouw geld in rook opging?

 

Faalangst en ambitie

“We wilden verhalen vertellen over faalangst en ambitie”, vertelt regisseur Flora Verbrugge. “Iedereen wil graag iemand zijn, gezien worden, misschien wel bewonderd worden. Maar we hebben allemaal ook angst dat ons dat niet lukt. Voor deze voorstelling maakten we met elkaar, tijdens de repetities, allemaal droom-achtige scènes over mislukking en succes. Geld was een voorstelling met heel weinig tekst, heel veel beeld, veel dans-achtige beweging, prachtige kostuums en een grote rol voor de muziek.”

 

Oude tirannieke moeder

Flora Verbrugge denkt met heel veel plezier aan de voorstelling terug. “Het was wel een heftig thema, maar de voorstelling was vooral ook heel grappig." Zo was de oude moeder een heel grappig personage. Actrice Annemarie Feltmann speelde de oude tirannieke moeder. "Aan het eind van de eerste scène had ik een lange, hilarische sterfscène, en daarna kwam ik als moeder af en toe terug in de voorstelling, met vleugeltjes van zwart bont. Ik keek dan vanuit de hemel of het goed ging met mijn zoons. Die hadden het soms heel zwaar, maar ik riep ze toe: Houd vol!Het gaat goed!.”

 

 

De matrozen

In een van de scènes komen de broers een groep matrozen tegen. Die zijn alles wat zij niet zijn: ze horen bij een vrolijke groep, ze zijn sterk en handig, ze weten precies wat ze moeten doen en kunnen dat ook goed. De broers proberen ze na te doen, maar mislukken totaal, omdat ze de dans van de matrozen niet kennen en hoe dan ook niet dansen kunnen.

 

Proosten op succes

Toch leren de broers, stapje voor stapje, zichzelf kennen en beginnen ze een klein beetje zelfvertrouwen te krijgen. Helemaal op het eind van het stuk komt er een engel een biertje drinken om te proosten op het succes. "Het was een bijzondere voorstelling”, vindt Annemarie Feltmann. “We werkten niet vanuit een vaste tekst maar hebben dagen lang geïmproviseerd. We probeerden in de improvisaties te zoeken naar beelden die dat gevoel van faalangst en ambitie uitbeelden, waardoor je als publiek meevoelde met de broers."

 

VRAAG: Welke angst houdt jouw grootste ambitie tegen?

 

Regie: Flora Verbrugge | Spel: Arjan Bouw, Annemarie Feltmann, Amina Meliani, Julian Goldsman