1991: Hart

De voorstelling Hart gaat over een rijke oude vrouw, madame Pantalone, en haar dochter Isabella. Isabella is verliefd op een jongen, Ferdinando, maar mevrouw Pantalone vindt hem niet goed genoeg en vooral niet rijk genoeg. Met hulp van het dienstmeisje Nanetta en de knecht Harlequino – die ook verliefd op elkaar zijn - schrijven Isabella en Ferdinando elkaar briefjes. Eén briefje komt per ongeluk bij madame Pantalone terecht.

Het bijzondere aan de voorstelling was dat een aantal personages in de voorstelling gespeeld werden met maskers. Deze maskers waren van leer en werden gemaakt met een oude techniek die vroeger, rond 1600 in Italië, al gebruikt werd. De maskers hoorden bij het traditionele Italiaanse theater.

> VRAAG 1: Weet jij hoe dit type theater wordt genoemd? 

 

 

Het leuke van spelen met een masker is dat je iemand kunt spelen die totaal niet op je lijkt, met een eigen karakter en eigenschappen. De acteur moet ontdekken welk personage in het masker verborgen zit. Dat kun je doen door met het masker op in de spiegel te kijken, maar vooral door te spelen voor publiek, zodat je merkt wat werkt en wat niet. Tijdens de repetities van ‘Hart’ werkten de acteurs samen aan ieder personage met masker. Door om de beurt te spelen, zagen de spelers bij elkaar wie het personage van het masker is, welk karakter hij heeft.

 

Als het lukt om het juiste personage te vinden voelt iedereen in het publiek dat er iets heel bijzonders gebeurt. Opeens staat er dan iemand op het toneel, die al eeuwen lang bestaat, die door duizenden acteurs is gespeeld. Flora Verbrugge zegt over dat moment:

‘Als dat lukt is het heel mooi en vaak heel erg komisch of ontroerend. De acteurs met wie ik de voorstelling Hart maakte, hielden van hun masker alsof het een echt bestaand mens was, voor wie ze heel veel respect hadden, en met wie ze ontzettend veel plezier hadden op het toneel.’

Sonnevanck heeft de maskers nog steeds. Ook staat er op het kantoor van Theater Sonnevanck een groot affiche-bord dat bij de voorstelling Hart hoorde. Het bord is in Omsk gemaakt toen Sonnevanck door Rusland toerden. Het team had ontzettend veel plezier met de mensen van het theater in Omsk. Als aandenken aan die bijzondere vriendschappen hebben de mensen uit Omsk het affiche-bord meegegeven. 

> VRAAG 2: Heb jij enig idee wat er op het bord geschreven staat? Klik op de foto om deze te vergroten

 

> Klik hier voor de antwoorden