2005/2007: Schaap

Schaap en Prins Lorenzo

Wanneer bij jij het gelukkigst? Als je bijzonder bent in je eentje of als je samenwerkt in een groep? Ben jij een individu of een kuddedier? Prins Lorenzo is in de voorstelling Schaap (4+) doodsbang om koning te worden. Want dan moet hij bijzonder en belangrijk zijn. Is hij dat wel? Hij verstopt zich in een kudde schapen. Eén van de schapen wordt een vriendin en Lorenzo wil weten hoe zij heet. ‘Schaap natuurlijk!’ zegt Schaap, ‘net als alle anderen’. Lorenzo vindt dat dat niet kan. Hoe kan hij haar terugvinden wanneer alle schapen komen als hij ‘Schaap!’ roept? ‘Je moet een andere naam’ zegt hij. ‘Eentje die alleen bij jou hoort’. Schaap vindt het een spannend idee, een naam. Ze wil het wel proberen.

 

 

#MijnNaamIsSchaap

Ze besluit op zoek te gaan naar een naam en maakt van alles mee. Uiteindelijk krijgt ze van een Engel haar naam. Deze is ingepakt als een prachtig cadeau, zoals je kunt zien op onderstaande foto. Maar Schaap mist de andere schapen. Ze voelt zich alleen, zo ver buiten de kudde. Ze besluit moedig dat ze het pakketje dicht laat en ze gaat terug naar de kudde. Daar is Prins Lorenzo nog steeds. Hij heeft geprobeerd zich onzichtbaar te maken, net als de schapen in de kudde. Maar als hij Schaaps verhaal over haar reis hoort, is hij diep onder de indruk van haar moed. Hij besluit ook moedig te zijn en laat zich toch tot koning kronen.

VRAAG: Welke naam denk jij dat Schaap krijgt, in het pakketje van de Engel?

 

 

Kinderen en Schapen

Schaap was een voorstelling voor kleuters. Veel kinderen vinden het net zoals Schaap en Lorenzo moeilijk om een individu te zijn. “Kleine kinderen zijn nog niet zo flink.” vertelt regisseur Flora Verbrugge. “Op een stoel staan op je verjaardag, iedereen kijkt naar je en zingt je toe? Heel eng, als je vier jaar bent. De kinderen leefden intens met Schaap mee. Ze waren erg opgelucht als Schaap weer terug de kudde in ging. Grappig was dat veel ouders verontwaardigd waren over het einde. Die vonden dat Schaap haar naam had moeten openmaken, en misschien wel koning had moeten worden in plaats van de Prins.”

 

Maar Flora Verbrugge is het daar niet mee eens: “In onze samenleving doen we alsof iedereen moet uitblinken. Natuurlijk, als je een talent hebt, ontwikkel dan je droom. Maar bijzonder zijn, je onderscheiden van de rest, is niet het enige in het leven. Het talent om samen te leven en samen te werken is net zo belangrijk. We zijn allemaal individuen maar we zijn ook allemaal kuddedieren’. Actrice Annemarie Feltmann sluit zich hierbij aan: “Ouders kunnen soms hun kleuter zeer bijzonder en getalenteerd vinden. Want je bent tegenwoordig pas iemand als je speciaal bent. Maar is het niet juist heel mooi dat kinderen zich nog niet bewust zijn van hun eigen ik? Dat ze als schaapjes in de kudde mogen meelopen?

 

VRAAG: Welke naam kies jij voor jezelf als je een pakketje van de Engel krijgt?

Als je het leuk vindt, mag je je naam met ons delen onder het bericht op social media met de hashtags #MijnNaamIs... en #Sonnevanck

 

Mooi zingende mevrouwen

In de voorstelling werd veel gezongen: duetten van Händel, Monteverdi en Purcell. Annemarie Feltmann: “In het begin van Schaap zingen de twee zangeressen heel hoog. Dan begonnen de kinderen soms te giechelen. Maar al snel waren ze eraan gewend, en werden ze altijd stil.” Ook Flora Verbrugge weet dit nog goed: “Een klein jongetje kwam na afloop naar mij en de zangeressen toe. Hij keek naar zijn tenen en met veel moeite zei hij eindelijk: ‘Ik vond de mevrouwen heel mooi zingen!’”

 

 

Tekst: Sophie Kassies | Regie: Flora Verbrugge | Spel: Merel ten Elzen/Annemarie Feltmann, Julian Goldsman | Zang: Hilde van Ruymbeke, Marjon Strijk | Cello: Koen Schouten/Diederik van Dijk | Klavecimbel: Marcel van Oosterwijk/David Jansen | Decor: Egbert Brehm | Kostuums: Merel Tenkink