Cross-TIC

Met Cross-TIC zetten we Twente op de kaart als broedkamer voor cross-mediale kunstvormen in een kruisbestuiving van Technologie, Innovatie en Creativiteit (TIC)!

In Twente hebben we een enorme diversiteit aan cultuurmakers. Met hun enorme potentieel aan creativiteit en kennis hebben zij het vermogen om een bruisend cultureel aanbod te realiseren, om culturele en sociaal maatschappelijke vraagstukken te verbeelden én om verdere innovatie binnen de technologie te realiseren. Twente is óók een regio die zich laat kenmerken door vooruitstrevende ontwikkelingen op het gebied van Innovatie, Technologie en Ontwikkeling. Binnen dit kader is het samenwerkingsprogramma Cross-TIC ontwikkeld.

Binnen Cross-TIC worden beeldend kunstenaars, musici, podiumkunstenaars, filmmakers en andere creatieven uitgenodigd om deel te nemen aan uiteenlopende trajecten op maat om nieuwe cross-mediale producties te realiseren. De trajecten variëren van kortlopende onderzoeken of experimenten tot een jaar fulltime onderzoek en productie. De kunstprojecten vinden plaats op verschillende locatie bij de podia, in filmhuizen, bibliotheken, kulturhuzen, op festivals, in musea en in de openbare ruimte van Twente. Op deze manier helpen we (jonge) makers een stap verder in hun carrière!

Cross-TIC wordt van 2021 tot en met 2024 uitgevoerd door negen Twentse kernpartners (Bibliotheek Almelo & Theater Hof 88, Kunsten op Straat, Oyfo, PLANETART, Schouwburg Hengelo, Theater Sonnevanck, Stichting Oldenzaalse Musea, Tetem en Concordia (penvoerder)) én de culturele partners en opleidingen in Twente. Het project wordt ondersteund door de Provincie Overijssel en de 14 gemeentes die samen de Cultuurregio Twente vormen.

Meer informatie? Ga naar cross-tic.nl

Maker Stijn Bolhuis (profiel podium Cross-TIC)

.. onderzoekt een nieuwe vorm van theater, waarbij het publiek samen met de acteurs in een virtuele wereld wordt geplaatst.

Stijn wil het medium van virtual reality toegankelijk maken voor een theater setting, waarin het publiek kan deelnemen aan een interactieve performance. Maar welke zintuigen spreek je dan aan? En hoe betrek je een publiek in VR? 

Meer informatie: https://cross-tic.nl/maker/bolhuis-stijn/

Open call Cross-TIC podiumproductie voor Theater on Tour

Voor dit profiel zoeken we makers van projecten waarin een live gebeurtenis met een publiek centraal staat, en waarin gebruik gemaakt wordt van interactieve toepassingen of andere technologische omgevingen. 

  • Aantal beschikbare trajecten: 1
  • Deadline: 8 mei 2023, 12:00 uur
  • Start uitvoering: juni 2023

Meer informatie en inschrijven via: https://cross-tic.nl/open-calls/podium-open-call/