Muziektheaterlab Nieuw Geluid

Theater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, KASKO en ArtEZ Muziektheater hebben de handen ineengeslagen in het muziektheaterlaboratorium Nieuw Geluid. Een jaarlijks terugkerend project, in 2022 vindt de 2de editie plaats.

 

Open call - Nieuw Geluid (editie #2)

Schrijf je voor 1 april 2022 in!
> Voorwaarden voor aanmelden

Voor de 2de editie van muziektheaterlab Nieuw Geluid zoeken de vier organisaties naar concepten van componisten, muzikanten en vanuit muziek denkende theatermakers. Plannen die vernieuwend zijn, nog niet ‘af’ en onderzoek behoeven. Gezocht wordt naar spannende, theatrale concepten waarin (live)muziek centraal staat en muziektheater als genre voor een jonge doelgroep wordt onderzocht. 

Nieuw Geluid is een plek om te experimenteren en eerste proeven te toetsen aan het publiek. Niet structureel gesubsidieerde makers met enige ervaring in het werkveld worden aangemoedigd zich aan te melden. Het plan moet aansluiting vinden bij een te kiezen leeftijdsgroep tussen 4 en 16 jaar.

 

Residentie bij Theater Sonnevanck

De 2de editie van het muziektheaterlab vindt plaats van 14 t/m 25 november 2022 bij Theater Sonnevanck in Enschede. Makers uit verschillende disciplines worden aan elkaar gekoppeld, in overleg ontstaat een artistiek team van in totaal drie personen. Zij krijgen artistieke begeleiding vanuit De Nieuwe Oost, KASKO en Theater Sonnevanck. Een groep performers (muzikanten, acteurs en zangers) van de opleiding ArtEZ Muziektheater staat ter beschikking en zijn onderdeel van het maakproces. Tijdens de tweeweekse residentie wordt een aantal publieksmomenten met de doelgroep van de voorstelling georganiseerd. Makers worden betaald conform CAO.

 

Schrijf je in!

Schrijf ons voor 1 april 2022 een mail waarin je jezelf voorstelt en over je concept en motivatie vertelt! Dit kan naar Michiel Bijmans, dramaturgie@sonnevanck.nl.

> De voorwaarden voor aanmelden vind je hier

 

Eerste editie Nieuw Geluid

In november 2021 vond de eerste editie van het muziektheaterlab Nieuw Geluid plaats. Regisseur Noufri Bachdim ging samen met poppenmaker Matt Jackson en componist Setareh Nafisi van 15 t/m 26 november 2021 in residentie bij Theater Sonnevanck. Uit de open call begin 2021 werd het concept van Noufri uit meer dan 50 inzendingen gekozen.

Foto header v.l.n.r.: Matt Jackson, Setareh Nafisi en Noufri Bachdim

Noufri Bachdim en zijn team onderzochten muziektheater voor een 2+ doelgroep en werkten dit uit tot een eerste proeve, die op 26 november 2021 gespeeld werd voor het jonge publiek. De focus van het lab lag op de vraag waar de grens ligt tussen een levenloos object en een levend wezen. Wat heb je voor de suggestie van leven nodig? Hoe minimaal kan dat zijn? Jonge kinderen zijn van nature animistisch ingesteld, maar wat moet je doen om hun aandacht te vangen? En wat heb je vervolgens nodig om ook hun ouders te betoveren? Ze gingen dit onderzoek aan met de focus op de rol van geluid, muziek en ademhaling. De eerste editie van Nieuw Geluid was een beeldend en muzikaal lab over de grens tussen levend en levenloos. 

Foto + header: Bo ten Broeke