Samenwerking met ArtEZ master Muziektheater

Vanaf studiejaar 2021-2022 zijn Theater Sonnevanck, Orkest De Ereprijs en Orkater een samenwerkingsverband aangegaan met de masteropleiding Muziektheater van ArtEZ. Met deze samenwerking wil de opleiding de interactie tussen studenten Muziektheater en het werkveld bevorderen.

 

Aan de slag in de praktijk

Als onderdeel van hun individuele keuzeprogramma kunnen masterstudenten Muziektheater elk jaar intekenen voor een artistiek-inhoudelijk vraagstuk, laboratoriumonderzoek of muziektheaterproject van een van de drie instellingen. De Ereprijs, Sonnevanck en Orkater verbinden zich met deze samenwerking aan de artistieke missie van de masteropleiding Muziektheater. Ze zullen aanschuiven bij audities en studenten ondersteunen in hun zoektocht en tweejarig ontwikkeltraject, met het delen van hun kennis, ervaring en netwerk.

 

Win-winsituatie

De samenwerking houdt in dat de drie partners hun maakproces openstellen voor studenten van de master Muziektheater. Studenten kunnen een deel van hun master-onderzoek in de praktijk doen: een bijzondere manier om praktijkervaring te vergaren en individueel vakmanschap te vergroten. Maar ook voor de partners is de samenwerking waardevol: de De Ereprijs, Sonnevanck en Orkater leren talent vroegtijdig kennen en verrijken hun eigen praktijk met de kennis en energie van de nieuwe generatie makers.

 

'Spinning Jenny' door Anne Reitsma (december 2021)

Van augustus tot december 2021 liep Anne Reitsma, muziektheatermaker en student aan de master Muziektheater van ArtEZ, stage bij Sonnevanck. In deze periode was ze regieassistent bij Koning Bowi, dramaturg bij de theatrale luistervoorstelling Wakkerland en deed ze onderzoek naar de persoonlijke ervaringen van 1e generatie Turks-Nederlandse mensen die eind jaren ‘70 in Twente zijn komen wonen om te werken in de textielindustrie. Vanuit dit onderzoek ontwikkelde ze in 10 dagen de korte voorstelling Spinning Jenny, een theatrale vertelling over het samenleven in Enschede toen (eind jaren ’70) en nu. Centraal staat het verhaal van Jenny, de dochter van een Turks-Nederlandse textielarbeider. 

> Lees Anne's hele verhaal

 

Over de partners

Orkest De Ereprijs is een collectief van blaasinstrumenten met elektrische gitaren, piano en slagwerk in Apeldoorn. Het orkest is een levend 'laboratorium' met vernieuwing, educatie, talentontwikkeling en interdisciplinariteit als belangrijkste pijlers.

Orkater, dat is orkest en theater. Theater waar muziek in het DNA zit, gemaakt door geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers. Muziektheatergezelschap Orkater, een van de vijftien ontwikkelinstellingen in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS), is gevestigd in Amsterdam.

De Masteropleiding Muziektheater van ArtEZ verdiept en verbreedt je vakmanschap als muziektheatermaker. Je wordt uitgedaagd om intensief onderzoek te doen naar jouw eigen signatuur: wat is jouw artistieke bron, welke inhoud wil jij overdragen en hoe maak je dat theatraal?

 

Meer weten

Op Theaterkrant.nl lees je meer over de veelbelovende toekomstplannen van de master Muziektheater en Orkater, Sonnevanck en Ereprijs – en op deze opleidingspagina van de master Muziektheater aan ArtEZ vind je meer informatie over hoe de samenwerking terugkomt in het studieprogramma.

 

Foto header: Anne Reitsma en Emre Varlik in de korte voorstelling Spinning Jenny