Talentontwikkeling

Om hedendaags muziektheater te maken zijn mensen met meervoudige talenten nodig: muzikale schrijvers, componisten met theatraal talent en acterende zangers. Theater Sonnevanck biedt jonge mensen met die meervoudige talenten kansen in de praktijk: dit vak beheers je pas na heel veel doen!

We speuren actief naar jonge mensen met deze talenten. Op kunstvakopleidingen en op de middelbare school. Inmiddels hebben vele jonge kunstenaars bij Theater Sonnevanck de kans gekregen om een muziektheatervoorstelling te maken.

 

Samenwerking met ArtEZ

Theater Sonnevanck werkt sinds 2010 samen met ArtEZ instellingen in Enschede, Zwolle en Arnhem. Studenten van diverse vakopleidingen krijgen de kans om ervaring op te doen die enorm waardevol is voor hun toekomst.

 

Coming of Age

De Coming of Age-productie is het jaarlijks terugkerende talentontwikkelingsproject van Theater Sonnevanck. Hierin krijgen jongeren tussen de 12 en 15 jaar de kans om zelf op het toneel te staan in een professionele theatervoorstelling. Jongeren met de ambitie om ooit naar een theateropleiding te gaan kunnen op deze manier proeven hoe de professionele praktijk is. Hoe het is om samen met leeftijdsgenoten, onder leiding van een professioneel team, een nieuwe wereld op het toneel te scheppen, in de huid van personages te kruipen en een publiek te laten lachen of te ontroeren.

Sonnevanck werkt samen met Toneelgroep Oostpool uit Arnhem aan talentontwikkeling: Sonnevanck maakt jaarlijks met jongeren van 12 t/m 15 jaar een voorstelling, Oostpool doet dat met jongeren van 15 t/m 19 jaar. Wie daarna verder wil op theatergebied kan naar de vooropleiding van de Toneelschool en daarna naar de Toneelschool van ArtEZ in Arnhem. 


Foto: Agnes Booijink (Achilles - Coming of Age 2019)

 

Coming of Age 2021: CLUB Z.

Terwijl de aarde opwarmt, ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt komt een groep jonge mensen elke zaterdag bij elkaar in hun zelfgemaakte clubhuis aan de rand van de stad. Dit is hun ecologische oase, hun safehouse voor de toekomst, verscholen tussen beukenbomen en bramenstruiken. Hier plannen ze hun verzet. Ze zetten thee van opgevangen douchewater, smeden plannen om varkens te bevrijden, gemeentehuizen te bezetten en de wereld te redden van de ondergang. Als die Boomers niet willen luisteren dan moeten ze maar voelen. Het is nu of nooit!

Theater Sonnevanck maakt in 2021 samen met 10 jongeren de Coming of Age-voorstelling CLUB Z. Een energieke muziektheatervoorstelling met hilarische personages, bizarre situaties en de vaart van een Netflix-serie. Een ervaring die de wereld hoe dan ook verbetert.

> Meer informatie


Foto: Agnes Booijink (Macbeth - Coming of Age 2017)

 

Vorige edities Coming of Age

 

Foto header: Edwin Deen