Edward Scharenhand (8+) (2017)

Iedereen in het stadje Gul is extreem goed, Tante Maria en haar geadopteerde dochter Magdalena voorop. Altijd staan ze klaar voor hulp aan dier, plant en medemens.  

Op een dag staat er iemand op hun stoep. Hij heet Edward en is helemaal alleen. Edward is lief en zachtaardig maar aan beide armen heeft hij - in plaats van gewone handen - helaas een stel lange en vlijmscherpe scharen. Als Tante Maria desondanks besluit om Edward gastvrij in huis op te nemen, is Magdalena voor het eerst in haar leven een stuk minder positief.

Maar heeft Edward niet ook, net als iedereen, recht op een veilig thuis en wat geluk? Blijft Magdalena de enige in Gul die moeite met hem heeft? Hoe tolerant is Gul eigenlijk echt? En… hoe ongevaarlijk is Edward? 

Een zoetzure komedie over goed en kwaad en de dunne grens daartussen. Losjes gebaseerd op Tim Burtons’ sprookjesachtige film Edward Scissorhands. 


Trailer: Edward Scharenhand (8+) (2017)Informatie

Edward Scharenhand speelde van 26 september t/m 12 november in de Nederlandse theaters. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

 

Bekroond met een Zilveren Krekel

Op 25 april 2018 maakte de VSCD Jeugdtheaterjury bekend dat Edward Scharenhand is bekroond met een Zilveren Krekel en daarmee genomineerd voor de Gouden Krekel 2018! De Gouden Krekel is de belangrijkste prijs in het Nederlandse jeugdtheater en wordt uitgereikt op 16 september aanstaande tijdens het Gala van het Nederlands Theater. 

De jury: 'Edward Scharenhand is een fantasievolle bewerking van de film van Tim Burton (1990) en stelt de vraag hoe gastvrij we zijn tegenover mensen die afwijken van wat wij 'normaal' vinden? Nemen we ze op, of sturen we ze weg? (...) Er wordt prachtig gezongen en gemusiceerd. Een mooi duister sprookje met scherpe randjes'  >> Lees het hele juryrapport

 

Recensies

"Edward Scharenhand is net zo sprookjesachtig als het origineel", ★★★★ de Volkskrant (3 oktober 2017)

---

"Theater Sonnevanck durft met het duistere Edward Scharenhand echt spannend te zijn", ★★★★ Theaterkrant (3 oktober 2017)

---

"Een magistrale voorstelling voor 8+ die je vastgrijpt en niet meer loslaat." ★★★★★ Cultuurbarbaartjes (16 oktober 2017)

---

"Een voorstelling met heerlijk scherpe randjes", ★★★★ het Parool

 

© Sanne Peper

 

Blogs

"Een prachtige voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar en ouder, waarbij ontzettend veel gelachen wordt en waarbij het soms ook wat griezelig kan zijn."Vettt blog (8 oktober 2017)

---

"Theater Sonnevanck heeft ons op het puntje van de stoel laten zitten. We werden meegesleurd in het verhaal.", Go-Kids Twente (9 oktober 2017)

--- 

"Een aanrader voor elke liefhebber van kindertheater. (...) Aangrijpend, spannend, grappig en ook ontroerend.", KidsErOpUit (5 oktober 2017)

---

"Waar de voorstelling met een grote lach begint, zitten we op het moment dat Edward tevoorschijn komt toch direct op het puntje van onze stoel."Kidsproof Twente (5 oktober 2017)

 

Over de makers

Regisseur Marije Gubbels maakte eerder bij Theater Sonnevanck de succesvolle voorstellingen Een engel met vieze voeten (naar Heidi), Tijl Uilenspiegel en Sissi. Tijl Uilenspiegel won de Zilveren Krekel voor Meest Indrukwekkende Jeugdtheaterproductie van 2014.

Vormgever Morgana Machado Marques won in 2016 een Zilveren Krekel in de categorie Beste Podiumprestatie voor haar vormgeving van de Sonnevanck-productie Wij gaan op berenjacht.

 

Educatie

Elke schoolvoorstelling is voorzien van een gratis educatief project uit onze lesmethode De Betekenis van Theater.
Credits

Tekst & regie Marije Gubbels
Compositie muziek Freek den Hartogh
Liedteksten Marije Gubbels
Spel & zang Dorien van Gent, Freek den Hartogh, Marcel Osterop en Juul Vrijdag
Decor- & kostuumontwerp Morgana Machado Marques
Assistent decor & kostuums Afke Manshanden
Uitvoering kostuums Esther te Brake en Reina de Vries
Lichtontwerp Desirée van Gelderen
Dramaturgie Flora Verbrugge
Regieassistent Leoni Pirenne
Dans- & bewegingsadvies Nada Belada
Techniek Koen Kuipers en Jeroen van Terheijden
Met dank aan Daan Jansen en Tjalling Mulder
 
Publiciteitsbeeld Femke Teussink
Scènefotografie Sanne PeperVoorstellingfoto's: Edward Scharenhand (8+) (2017)