Gender (12+) (2017)

Merel is een jongensachtig meisje. Josha is een meisjesachtige jongen. Bij de wc's van de plaatselijke club waar vanavond een schoolfeest in volle gang is, bespreken twee jonge mensen de invloed van hun sekse op het leven en welk hokje daarbij past.

Al decennialang lijkt het afgelopen met het traditionele man/vrouw denken. Toch is het nog steeds niet duidelijk wat gender of genderneutraliteit nu precies is. Wat maakt een jongen een jongen en een meisje een meisje? Een voorstelling over de rol van geslacht, intimiteit en sociale verwachtingen.


Trailer: Gender (12+) (2017)Informatie

Gender (12+) ging op 27 september 2017 in première en speelde t/m 18 december 2017.

 

Recensies

"Adembenemende omkering van het assepoester-sprookje.", ★★★★★ Theaterkrant (29 september 2017)

---

"Trailervoorstelling Gender voelt het actuele onderwerp - sekse en tieners - haarfijn aan in dit stuk barstensvol acteertalent", ★★★★ de Volkskrant (3 oktober 2017)

---

"Gender zet aan tot denken", Recensie Theaterreview (2 oktober 2017)

 

In de pers

'Je weet nooit zeker wie je bent' | Interview met regisseur Timothy de Gilde, de Gelderlander, september 2017

 

Download hier je CKV verslag!

 

Voor docenten

Wil je bij de voorbereiding of het nagesprek werken met tekst uit de voorstelling? Download hier de eerste paar pagina's van het script.

 


Gender maken we in coproductie met Toneelgroep Oostpool en speelt in onze tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer. De vrachtwagen met trailer rijdt naar middelbare scholen en parkeert op het schoolplein. Er passen maximaal 60 bezoekers in de trailer en de voorstelling duurt ongeveer een lesuur.

Succes trailervoorstellingen

De trailervoorstellingen van Sonnevanck/Oostpool wonnen de afgelopen jaren verschillende prijzen. In 2016 won Bromance (15+) de Gouden Krekel voor Meest Indrukwekkende Jeugdtheaterproductie, de belangrijkste prijs binnen het jeugdtheater. Hard Candy (15+, 2013), GTA5 (15+, 2015), Pretpark (12+, 2017) en It's my mouth and I can say what I want to (14+, 2017) wonnen een Zilveren Krekel.

 
Credits

Regie Timothy de Gilde
Tekst Magne van den Berg
Muziek Wessel Schrik
Spel Merel Pauw en Josha Stradowski
Vormgeving Janne Sterke
Lichtontwerp Wiel Coopmans
Dramaturgie Flora Verbrugge
Techniek Christian Toonk
 
Publiciteitsbeeld Krista van der Niet
Scènefotografie Sanne PeperVoorstellingfoto's: Gender (12+) (2017)