Princess (14+) (2018)

Nadja moet 'functioneel' naakt in deze voorstelling. Dat staat in het script van Princess. Maar vandaag, midden in de tournee, heeft Nadja daar geen zin meer in. Hoezo moeten de jongens niet 'functioneel naakt'? Dat is anders, volgens Sven. Tieten zijn kunst, een piemel is een piemel. Tarik vindt het naakt ook niet kunnen. Sowieso vindt hij de vrouw in het stuk een slet. Hoezo een slet, ze doet waar ze zin in heeft, mag dat niet!? Het vrouwbeeld in deze voorstelling slaat nergens op. Kan het ook anders? Al spelend, improviserend en redetwistend herschrijven de drie acteurs het stuk zoals het in hun ogen zou moeten zijn. Ongemakkelijk eerlijk vragen ze zichzelf en elkaar: vind jij een vrouw evenveel waard als een man?

Vrouwen zijn in deze tijd geëmancipeerd. Of niet? Kunnen meisjes iemand versieren zonder wanhopig te lijken? Zijn jongens gebrainwasht door porno? Is de wereld anders voor vrouwen dan voor mannen? Is emancipatie dan een goed ding?


Trailer: Princess (14+) (2018)Informatie

Princess (14+), een coproductie van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool, speelde van 5 maart t/m 8 juni 2018 ruim 100 voorstellingen op middelbare scholen in Oost-Nederland, op het H80 Festival in Arnhem en bij de Krakeling in Amsterdam.

 

Bekroond met de Gouden Krekel

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater op 16 september 2018 werd Princess bekroond met de Gouden Krekel, de belangrijkste prijs in het jeugdtheater.

De jury:´“Princess ontvouwt zich als een voorstelling óver een voorstelling waarbij de personages tegen hun eigen morele grenzen aanlopen. Het levert een subtiel en prachtig spel op over machtsverhoudingen en rolpatronen binnen, maar ook zeker buiten het theater, en brengt daarmee een actueel thema wel heel dichtbij.”

>> Volledige juryrapport

 

Recensies

★★★ 'Het pakt goed uit dat de acteurs zo gewoon mogelijk spelen. Geen hippe personages. Nee, je buurjongen die een voorstellinkje repeteert of YouTubefilmpje maakt. Zo komt het onderwerp serieus dichtbij. Net zoals de clou: grenzen trekken doe je zelf'De Volkskrant | 13 april 2018 >> Lees recensie

★★★ 'Princess raakt succesvol aan meerdere actuele onderwerpen, schuurt tegen pijnpunten en speelt daarmee', Theaterkrant | 10 maart 2018 >> Lees recensie

 

Download je CKV-verslag

>> Klik hier om je CKV-verslag te downloaden

 

Voor docenten

Nagesprek

We hebben een filmpje gemaakt met de acteurs uit Princess, waarin zij hun mening geven over verschillende thema's in de voorstelling. Dit filmpje kunt u gebruiken bij het nagesprek met de leerlingen. Daarnaast vindt u in het document suggesties voor het nagesprek.

>> Klik hier voor het filmpje en de suggesties voor het nagesprek

 

Scène uit de voorstelling

Wilt u bij de voorbereiding of het nagesprek werken met de tekst uit de voorstelling? Download hier de eerste pagina's van het script.

 


Princess maken we in coproductie met Toneelgroep Oostpool en speelt in onze tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer. De vrachtwagen met trailer rijdt naar middelbare scholen en parkeert op het schoolplein. Er passen maximaal 60 bezoekers in de trailer en de voorstelling duurt ongeveer een lesuur.

Met dank aan Zwarthout | Shou Sugi Ban 
Credits

Tekst Tjeerd Posthuma
Regie Flora Verbrugge
Compositie muziek Christoph Mac-Carty en Yonga Sun
Spel Minne Koole, Whitney Sawyer en Olaf Ait Tami
Decor- en lichtontwerp Morgana Machado Marques
Assistent decor en licht Sophie Mooney
Kostuums Sanne Lips
Dramaturgie Timothy de Gilde
Regieassistent Mara Hoek en Francesco Bekkema
Techniek Koen Kuipers en Christian Toonk
 
Publiciteitsbeeld Krista van der Niet
Scènefotografie Sanne PeperVoorstellingfoto's: Princess (14+) (2018)